вторник, 22 юли 2008 г.

Срещнах едно дете на бога, вървеше си по пътя...

Поканиха ме на една дискусия, която се проведе вчера. Беше интересен разговор между хора, които не се познават, различни, интересни, начетени хора. Това, което ни събра, беше едно списание за "пол, език и култура" ;)

Вероятно някои от вас познават "алтера", вероятно други чуват за списанието за първи път, но ето един кратък анонс за последния му, юлски брой, който е тематичен и е посветен на рок музиката.

Парчето "Удсток" на Джони Митчъл от 1969 г. отваря броя така:
Срещнах едно дете на бога,
вървеше си по пътя,
попитах го – къде отиваш –
ето какво отвърна:
Вървя към фермата на Ясгър,
за да свиря в рокендрол банда,
да живея под открито небе
и да си освободя душата.
Ние сме звезден прах,
ние сме златни,
и трябва да се завърнем
в градината.

Рокът протича през откъси от биографиите на Боб Дилън и Ерик Клептън, през разказ за концерта на Ник Кейв във Виена – част от промоцията на новия му албум Dig, Lazarus, Dig!!!
В броя има и за авторската изложба от фотографии и рисунки на роклегендата Пати Смит, както и за Ани Лейбовиц – главен фотограф на рок списанието "Ролинг стоун".

Там някъде, в 60-те, всичко това ще се пресече с историите на Георги Господинов, с улица "Праскова" на Капка Касабова, с ирландски и френски театър и с приказните герои от творбите на Ясен Гюзелев...

1 коментар:

Rali каза...

ами гледай по-мащабно на нещата - например от мащабите на една редакция, подготвила брой, посветен на рока, но е включила и разни други текстове в списанието ;) Това е общото - обединява ги юлският бройъ на "алтера". А вероятно и Г.Г. има отношение към рока ;)

П.С. Който - когато, тогава ;)))))