сряда, 9 юли 2008 г.

За "добрите" и "лошите" новини



Хм, това е един безкраен спор, но ми се струва, че румънците доста ще се поизпотят, за да определят коя новина е "добра" и коя "лоша". Ще се вкарат в някаква антиутопия ми се струва. Ако въобще допуснат следното:

Миналата седмица Сенатът в Румъния единодушно е одобрил закон, който заставя 50% от съдържанието (новините), които предлагат медиите в страната, да са позитивни.

Според вносителите законът ще помогне за борбата с "изключително вредното влияние на негативни новини и техния необратим ефект върху здравето на хората и техния живот като цяло".

Националният съвет за аудиовизуално разпространение в северната ни съседка (CNA) трябва да одобри закона, като същевременно ще трябва да поеме отговорността за определението на това какво да се разбира под "добра" и "лоша" новина. Съветът обаче разкритикува законодателното решение. "Новината е новина – нито позитивна, нито негативна, тя просто отразява реалността", коментира оглавяващият регулаторния орган Расван Попеску.

Организацията за свобода на словото "Репортери без граници" също разкритикува предложението, като го сравни с подобни закони, действащи в авторитарната Северна Корея.

Информацията е от EditorsWeblog.org

Няма коментари: